Kat İrtifakı Kurulması

Kat İrtifakı Kurulması

Kat İrtifakı Kurulması, arsa üzerine yapılacak veya yapılmakta olan yapılar tamamlandığı zaman kat mülkiyetine geçmesi ve arsa payı sahiplerinin paylarının resmi olarak gösterilmesi sürecini kapsamaktadır. Kat irtifakı, henüz yapılmamış veya yapım aşamasında olan bir arsa üzerinde inşaatın başlangıç sürecinden binanın tamamlanmasına kadar pay sahiplerinin tapu sicilinde tescil edilmesi için hazırlanan bir tapudur. Kat irtifakı ile karıştırılan kat mülkiyeti kesinlikle aynı şey değildir.

Kat İrtifakı Ve Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar

Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasında bulunan en önemli fark, kat irtifakının henüz tamamlanmamış iskan ile ilgili olmasıdır. Kat mülkiyetinde ise tamamlanmış bir konuttan bahsedilmesi gerekir.

Kat irtifakı kat mülkiyetine göre biraz daha yüksek risk bulundurabilir. Eğer yapılmamış veya yapım aşamasında olan bir konut yasal süreç içerisinde sorun yaşar ise konut ile ilgili yıkım kararı verilebilir. Ancak kat mülkiyetinde tapusu yasal olarak bulunan bir binanın yine yasal olarak tamamlanmış olması durumu oluşmaktadır.

Kat İrtifakı Nasıl Kurulur?

Kat irtifakı kurulması için öncelikli olarak arsanın maliki veya tüm paydaşlarının hep birlikte ilgili tapu dairesine başvuru yapması gerekmektedir.

Arsanın üzerine yapılacak olan veya yapımı devam etmekte olan konutun konumunun, ölçülerinin ve mimar tarafından çizilen ve belediye tarafında uygunluğunun kontrol edildiği proje hazır bulundurulmaktadır. Ayrıca arsa üzerinde pay sahibi olan kişilerin de imzaları gerekmektedir.

Başvurunun yapılması ile birlikte Tapu Müdürlüğündeki ilgili kişi verilen belgeleri kontrol etmektedir. Başvuruda bulunan kişilerin arsa paydaşı veya maliki olup olmadığını inceleyerek süreci başlatır. Uygun görülmesi dahilinde resmi kat irtifakı sözleşmesi düzenlenir. Bu şekilde kanuna uygun olarak arsa üzerindeki pay sahipleri için kat irtifakı düzenlenmiş olur.

Kat İrtifakı Nasıl Sona Erer?

Kat irtifakını sonlandırmak isteyen kişiler sadece tapu dairesine yapacakları bir yazılı başvuru ile hemen durumun sonlanmasını sağlayabilirler. Ancak kat irtifakı olan arsa herhangi bir sebepten dolayı yok olursa veya üzerine yapı inşa edilemeyecek duruma gelirse kat irtifakı bu durumda kendiliğinden son bulacaktır. İptal işlemi dışında kat irtifakının uzatılması için yasal süreç her zaman açıktır.


Bu içerik 05 Mart 2022 tarihinde oluşturuldu  4254 kez görüntülendi.